wtorek, 9 grudnia 2008

Angielska kuchnia

W Anglii nie ma wielkiej tradycji gotowania i wspólnego spożywania posiłków (a przynajmniej dotyczy to obecnego pokolenia). Dominują gotowe dania z supermarketu odgrzewane w kuchence mikrofalowej. Modne jest również stołowanie się w restauracjach i knajpkach, a także zamawianie posiłków na wynos.
Co zatem można zaliczyć do tradycyjnych dań angielskich?
Fish and Chips - czyli ryba z frytkami. W najbardziej tradycyjnej formie serwowana na wynos na starej gazecie... Za rybę przeważnie służy dorsz, płastuga i inne ryby z niższej półki. Jest to bardzo popularny take-away (wynos), który można kupić praktycznie na każdym rogu.
Shepherds' Pie - (zapiekanka pasterza). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i tartych ziemniaków. Często przygotowuje się ją z resztek pieczonego mięsa (głównie jagnięciny) np. z poprzedniego dnia.
Roast beef and Yorkshire pudding - pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire - tradycyjne danie na niedzielny obiad - zwany także Sunday Roast. Yorkshire pudding ma formę zapieczonego ciasta.
Angieska kuchnia i zwroty podatkówWarto również wspomnieć o popularnym angielskim śniadaniu (Full English Breakfast), którego bazą jest smażony bekon i jajko sadzone. Dodatkowo podaje się m.in. tosty, kiełbasę smażoną, smażone pomidory lub pieczarki, black pudding (kaszanka) czy smażoną fasolę - w dowolnych kombinacjach. Tego typu śniadanie spożywane jest głównie przez robotników fizycznych, którym potrzebne są kalorie do wykonywania swojej pracy.
Generalnie zdecydowana większość Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii narzeka na brytyjskie jedzenie. Stąd pewnie tak duża popularność sklepów oferujących polskie produkty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz